pondělí 11. listopadu 2019

Tip na vánoční dárky: Kniha o umění tak trochu naruby a Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční 2


Vzhledem k tomu, že mám vystudovanou uměleckou průmyslovku a k tomu Historii na vysoké, dějiny umění jsou mou velkou zálibou už od puberty. Už na střední škole byly jedním z mých nejoblíbenějších předmětů – dobře, tak byly úplně tím nejoblíbenějším (když vynechám praxi, protože na tu nic nemělo) - a i na vejšce jsem se k nim vrátila dříve, než to ukládala osnova a kredity. I proto jsem sáhla po novince z nakladatelství Ella a MaxTajemství obrazu.Od jeskynních maleb po chytré telefony. Zaujala mě? V čem je jiná než všechny ostatní knihy o dějinách umění?

Autoři: David Hockney a Martin Gayford
Ilustrovala: Rose Blake
Nakladatelství: Ella a Max (Presco Group)
Počet stran: 128
Rok: 2019

Recenze:

Vlastním plno knih o dějinách umění, a ještě větší množství mi jich prošlo pod rukama. Některé jsou rozdělené do stylů, jiné (a to je většina), představují umění tak, jak posloupně vznikalo, tedy podle časové osy a v rámci této osy pak i po jednotlivých oblastech, zemích, kulturách atd. Snad jen Gombrichův Příběh umění byl trochu jiný. Až dosud…


Tajemství obrazu je kniha, kterou vypráví malíř David Hockney a spisovatel a umělecký kritik Martin Gayford. Tady vůbec nejde o časovou posloupnost. Ani o to, nahustit do čtenářů co nejvíce jmen, dat a děl. Měla bych asi ještě zdůraznit, že se tady myslí hlavně na malé čtenáře, tedy děti. Jsem však přesvědčená, že kniha učaruje i mnoha dospělým právě tím stylem, jakým je napsána. Hockney s Gayfordem spolu totiž vedou jakousi konverzaci. Zamýšlejí se nad různými díly, nad tím, jak vznikala, proč vznikala právě určitým způsobem atd. Částečně to působí, že si povídají sami se sebou, mezi sebou, nebo sami pro sebe a částečně hovoří ke čtenářům, tedy k dětem.

Ve své zajímavé knize se nejprve zamýšlí, proč vlastně obrazy a umělecká díla vůbec vznikala. Díky tomu, že přemýšlí o obrazech, donutí zcela nenápadně nad tímtéž uvažovat i malé (a velké) čtenáře. V další kapitole se pak zamýšlejí nad vytvářením uměleckého rukopisu, což je něco, čím děti určitě zaujmou, protože samozřejmě své postřehy demonstrují (stejně jako v dalších kapitolách) právě na významných uměleckých dílech.

Další kapitoly pak zaměřují na téma světla a stínu v obrazech, zkoumání prostoru, tedy vysvětlují, jakým způsobem malíři sestavují svůj obraz a co všechno a jak je v něm uspořádáno. Hodně zajímavou kapitolou jsou „zrcadla a obrazy“, která se zabývá fenoménem, který mám já osobně v umění hodně ráda a to výjev, kdy se portrétovaná osoba či osoby odráží v zrcadle, nebo v něčem jiném.


Autoři však nekončí u klasických maleb, ale pokračují až do současnosti. Zabývají se tím, jak malíři svá díla tvořili, čím si pomáhali a jakou roli v tom sehrál vznik fotografie. Následně vysvětlují, co jsou to „pohyblivé obrazy“ a samozřejmě nemohou opominout současné umění, které vzniká nejen na plátnech a papírech, ale především v počítačích a tabletech.

Aby se malí čtenáři v čase neztráceli, a přece jen si dokázali jednotlivá díla časově zařadit, nechybí na závěr časová osa. Nejde tady však o díla jako taková, ale o časovou osu vynálezů, tedy toho, co značně ovlivňovalo proměny umění – barvy, styly, zrcadla, knihtisk, fotografie a mnoho dalšího.

Díky tomu, jak je kniha pojatá, je zajímavá a čtivá pro děti, ale i pro dospělé. I když máte vystudované dějiny umění – a to hned na dvou školách, jako já, najdete si v knize to své. Mně se moc líblo, že autoři do dětí nehustí jména a názvy děl, ale představují jim je pomocí jakéhosi dialogu. Prostě si s dětmi o umění povídají. Při jejich úvahách jsem se občas přistihla, že sama nad díly přemýšlím a že některé postřehy jsou pro mě nové a přínosné.

Pokud tedy máte doma zvídavé děti, které baví umění a vy byste jim chtěli poskytnout knihu, která jim ho přiblíží velmi citlivým a originálním způsobem, rozhodně mohu Tajemství obrazu doporučit.

Koupíte ho na stránkách PrescoGroup.


MŮJ TIP:


Příběhy pro kluky, kteří senebojí být výjimeční 2 – Ben Brooks

A pokud máte doma kluka nebo kluky, kteří se zajímají o výrazné osobnosti v různých oblastech – ať už je to věda, hudba, umění nebo sport, jistě je potěšíte další knihou ze série „Příběhy“. Tentokrát je to opět kniha věnována hlavně klukům, a to dokonce už druhý díl.

Tato kniha přináší řadu originálních „příběhů“, ve kterých představuje muže, kteří svým konáním ohromili, nebo dokonce změnili svět. Každý příběh má jednu stranu a druhá je věnována ilustrovanému portrétu. Nechybí krátký úvod o tom, kdo daný muž byl a poté podrobnější výčet poměrně čtivou formou o tom, co všechno dokázal, a hlavně jak jeho příběh postupoval.

Zatímco v prvním díle jsem většinu osobností znala, tady jsem hodně tápala. Kdybych měla zmínit ty známější, tak je to John Wood, Edvard Munch, Ed Sheeran, Dalajlama, nebo český Emil Zátopek. Nechybí tu ale ani zmínka o potápěčích z Černobylu, což je něco, co by měly určitě znát i děti a je dobře, že je o nich v knize zmínka.

Knížku Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční 2 rozhodně doporučuji, ať už chcete, aby se děti něco naučily, aby se pobavily anebo – a k tomu je kniha jistě určena primárně – aby to vaše ratolesti motivovalo k lepším výkonům, ať už je baví cokoli.

Knížku koupíte rovněž na stránkách nakladatelství Presco Group.

Žádné komentáře:

Okomentovat