neděle 22. prosince 2019

Proroctví staré vědmy od Jaromíra Jindry vám nedovolí spát!



Jaromír Jindra je již zkušeným autorem historických románů. Plno jich můžete najít na knižních pultech, několik se jich právě ohřívá v tiskárnách, a ještě pěkná řádka se formuje v autorově hlavě. Zatím nejnovější vydaný román je Proroctvístaré vědmy, které zavádí čtenáře do dob knížete Bořivoje. Hlavním hrdinou je hrnčíř Mojslav pocházející ze vsi Zabrušany. Sledujeme jeho život až do doby, kdy Bořivojova „éra“ skončí. A co si budeme povídat, byla pěkně divoká…


Název: Proroctví staré vědmy
Autor: Jaromír Jindra
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 272
Rok: 2019 

Recenze:

Mojslavovi je 15 let a miluje krásnou Dragu. Jednoho dne je svržen velitel v Zabrušanech a na jeho místo se vrací jeho bratr, kterého kdysi sám svrhl a vyhnal. Vypadá to, že se do vsi konečně vrátí klid a hojnost. Jenže v tom Draga zmizí a její bratr je nalezen mrtev. Zatímco vesničané viní z jeho smrti Dragu, Mojslav se vydá svou milou najít, aby ji dostal do bezpečí a očistil od nehezkých řečí. Po cestě potká nového vládce Zabrušan a dostane se až k novému knížeti Čechů – Bořivojovi. Tomu se zalíbí natolik, že z něj učiní svého pomocníka a vojáka. Jenže být vojákem znamená jezdit do bitev a bojovat. To taky může jeden přijít o život…

Proroctví staré vědmy je historický román z dob prvních českých knížat, kdy se teprve formovala naše země, její hranice a především náboženství. Autor nám představil dobrodružný příběh, ve kterém nechybí láska, rodinné vztahy, přátelství, ale ani zloba a pomstychtivost.  Zatímco na začátku příběhu je Mojslavovi 15 let a lidé se obrací k pohanským bůžkům, na konci je jeho synovi 17 let, je vzdělaný, umí číst a psát a obrací se ke křesťanskému bohu.

Stará vědma, Bohuna Lhářka je ta, která propojuje příběh společně s Mojslavem. Představuje jistotu a tradice starých bohů. Je až příliš podobná „Bábě“, dřevěné modle postavené v lese. Je tou, která radí vesničanům, co dělat a tlumočí jim vůli „Báby“.


Pan Jindra opět napsal poutavý román, který vás nenechá ani na chvilku vydechnout. Budete napjatí, jak to dopadne s Mojslavem, zda se najde ztracená Draga, budete čekat útok od nepřátel a zároveň sledovat, jak se Mojslav postupně vypracuje až na zástupce knížete Bořivoje a ujme se Zabrušan. Knížka se mi opět hodně líbila, byla čtivá a napínavá. Jen mě mrzelo, že jsem se nedokázala s žádnou z postav více ztotožnit. Žádná mi nepřirostla k srdci, abych s ní vše prožívala do hloubky. Emoce se dostavili až ve chvíli, kdy nastal tragický okamžik u jedné z postav, kterou prozrazovat nebudu. Ale to možná bylo i tím, že jsem na knihu neměla tolik času a četla ji přes týden, přestože byla poměrně útlá.

Proroctví staré vědmy rozhodně doporučím milovníkům historických románů z českého (a moravského) prostředí. Jsem ráda, že autor na chvíli odbočil od Lucemburků, kterých jsem už měla letos tak nějak „nad hlavu“ a mohla jsem si osvěžit zase trochu jinou etapu našich dějin. Oceňuji také to, že autor při své tvorbě nahlíží do starých kronik a nebojí se jejich informace použít či dokonce místy citovat.

Těším se, až Fortuna Libri vydá další díl tohoto cyklu a posuneme se v historii zase o kousek dál. A doufám, že se opět setkám s Mojslavem a jeho potomky!

Hodnocení: 83%

Knihu Proroctví staré vědmy koupíte na stránkách nakladatelství Fortuna Libri.

Žádné komentáře:

Okomentovat