úterý 3. prosince 2019

Zlomené duše odhalí tajemství staré šedesát let – a ještě o kousek víc



Na mrazivý thriller Zlomené duše už jsem měla zálusk pěkně dlouho. Věděla jsem, že ho četla Verunka z blogu Knihy na cestách a že se jí moc líbil. Dávné tajemství, duchařina, vraždy… to je přesně čtení podle mého gusta. Takže proč si ho nedopřát, když navíc vyšlo jako audiokniha skvěle namluvené Danou Černou a doplněné četnými zvukovými efekty, které děsivou atmosféru ještě zdůrazňují?


Délka:13 hodin 16 minut
Interpret: Dana Černá
Vydavatel: Voxi
Typ: Audiokniha

Recenze:
Pokud máte rádi duchařiny s poměrně reálným základem, tak tohle je rozhodně čtení pro vás. Alespoň pro mě to byla jedna z naprosto TOP knížek, které jsem na toto téma dosud četla.

Hlavní hrdinkou je novinářka Fiona, jejíž starší sestra byla před mnoha lety brutálně zavražděna na hřišti staré internátní školy, do níž byly od počátku umisťovány problematické dívky. Za vraždu sestry byl odsouzen její přítel a svůj trest si již roky odpykává. Fioně však na celém případu cosi nesedí. Navíc internátní škola ji přitahuje až magickou silou. Každou chvíli slídí kolem a prohlíží okolí, přestože je škola již nějakou zavřená. Nyní se však na jejích pozemcích něco děje!

Fiona brzy zjišťuje, že školu s jejími pozemky někdo koupil. Stará dáma, vdova po miliardáři, hodlá školu zrekonstruovat a opět ji uvést do chodu. Neváhá při tom utopit v beznadějném projektu spoustu peněz. Fiona využije příležitosti. Až dosud psala pouze drobné články o lifestylu a receptech. Nyní má možnost napsat špičkovou reportáž o celé škole, její rekonstrukci, a především její minulosti. A tak se pustí do pátrání.

Spolu s minulostí školy Fiona odkrývá temný příběh čtyř mladých dívek – přítelkyň. Vše se ještě vystupňuje, když je ve studni na pozemku školy nalezena mrtvola mladé dívky. Byla jednou z těchto čtyř dívek? Jakou měly ty ostatní úlohu? A vraždil člověk, nebo duch nebohé Mary, který se tady všem po dlouhé roky zjevuje?

Tento thriller mě dostal už od samého začátku. Prolog byl naprosto fascinující a děsivý. Sliboval duchařinu, napětí a mráz v zádech. A to se skutečně autorce podařilo. Prokázala skvělou schopnost udržet čtenáře neustále v bdělé pozornosti. Střídáním kapitol, usekáváním v nejnapínavějších chvilkách, a hlavně pohledem do minulosti staré šedesát let. Postupně poznáváme nejen Fionu, její rodinu a děsy z dětství a dospívání, ale také smutnou a tajuplnou minulost internátní školy, kam byly „odkládány“ dívky, jež byly pro společnost přítěží. Ať už to byly skutečné rebelky, nebo oběti svého okolí a svých rodin, musely se naučit žít v tvrdém prostředí a kázni zdejších zdí i nemilosrdných učitelek. Přesto si některé z nich dokázaly vybudovat silné přátelství, které nerozdělila ani smrt jedné z nich.

Na audioknize velmi oceňuji, že jsem se neztrácela v příběhu, i když autorka poměrně často střídala časy a osoby. Vždy jsem věděla, o kom je řeč a jaký příběh je vyprávěn. Moc se mi líbilo, že děsivé tajemství má poměrně reálné základy. I když se v příběhu zjevuje duch nešťastné Mary, nesklouzává děj k podobě „béčkového“ hororu. Je zcela uvěřitelný. Alespoň pro mě.

Hodnocení: 100%

Audioknihu Zlomené duše si můžete koupit na stránkách Audiotéky, kde je zároveň možné stáhnout si zdarma ukázku.



5 komentářů:

  1. Zní to dost zajímavě. A s těmi zvuky to může být opravdu děsivé.

    OdpovědětVymazat
  2. TAk to jsi mě hodně nalákala!! Tedy asi se podívám po e-knize, ale i tak to zní suprově!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě nevím, zda je e-kniha. ale jako audio je to skvostné! :)

      Vymazat
    2. E-kniha je a byla suprová!! Není to úplně duchařina, která by nahánela strach, ale moc se mi kniha líbila!!! Děkuji za tip!!

      Vymazat